Friday, September 30, 2005

He vist i disfrutat l'entrevista que Joaquín Soler Serrano va fer a Josep Pla l'any 76 dins la sèrie 'A fondo' de Televisió espanyola. Més enllà de comprovar que és ver tot allò que Pla va escriure d'ell mateix —la timidesa, la manca d'eloqüència, l'escassa fe en la humanitat—, i de constatar-ne l'humilitat i la lúcida sinceritat amb què Pla s'hi descriu, allò que realment copsa i admira —i que, potser paradoxalment, se fa evident veient-lo i escoltant-lo més que no llegint-lo— és que es tracta d'un home, d’una banda, profundament lliure; i de l’altra, desacomplexadament, naturalment, exclusivament català.

3 comments:

Anonymous said...

Arribo una mica tard, però el que llegeixo és perfecte. Crec que veiem el mateix Pla, el que ha de ser vist per damunt de tòpics i historietes, i combregar amb alguna cosa sempre reconforta.

Ramon

Anonymous said...

Podries indicar que et refereixes quan dius que Pla és exclusivament català? És per ventura alguna qualitat distintiva i específica que es dedueix dels seus textos o és una essència tan sols aparent per inherent al llenguatge utilitzat i a la descripció de temes i naturalesa d'àmbit majoritàriament català?

Salutacions

Toni

Eduard Fabra said...

Vaja amb la pregunteta, eh? :-)

Lliure

Perquè no arreplega l'opinió rebuda, no la repeteix. Allò que diu és allò que s'ha esforçat prèviament a pensar, i per arribar-hi hi ha hagut d'esmerçar la intel.ligència. Ara bé: l'única bastida possible per a la intel.ligència és la veritat; i és la veritat la que ens fa lliures :-)

Català

Perquè els seus marcs de referència comparatius són, de partida l'Empordà; i d'arribada Catalunya. I perquè això, per a ell, és la cosa donada --no pas una reacció o una tornada, ni tampoc la base de cap orgull col.lectiu. És, i no podria ser altrament. Un fet de la natura; un accident històrico-temporal --ni més, ni menys. Allò que em va cridar l'atenció és la naturalitat amb què Pla és català; una naturalitat que, a hores d'ara, no és gens fàcil de trobar a Catalunya. I és que Pla no necessita Espanya per a res --ni tan sols per estar-ne en contra.

I si aconseguesc el cable per passar VHS a DVD i posar així l'entrevista online, ho podràs comprovar per tu mateix --salta a la vista :-)